ca 1000
Sjöslaget vid Svolder. Olof Skötkonung och den den danske kungen Sven Tveskägg besegrar den norske kungen Olav Tryggvasson.

ca 1008
Olof Skötkonung övergår till kristendomen.

1022
Olof Skötkonung dör och hans son Anund Jakob blir ny kung.

ca 1026
Anund Jakob och den norske kungen Olav Haraldsson besegras av Danmarks kung Knut den store i slaget vid Helgeå i Skåne. Mälardalen ockuperas av Knut den store en tid efter slaget.

ca 1050
Anund Jakob dör och efterträds av sin äldre bror Emund den gamle.

ca 1060
Emund den gamle dör som den siste av den gamla kungaätt som kanske har regerat över svearna under hela vikingatiden. Den västgötske stormannen Stenkil väljs till kung av Sverige. När han dör 1066 utbryter det komplicerade tronstrider.

ca 1080
När Kung Inge den äldre vägrar blota till gudarna fördrivs han från Svealand och ersätts av Blot-Sven. Efter tre år återkommer Inge och krossar upproret.

1101
De skandinaviska kungarna möts i Kungahälla. Mötet slutar med att Sverige behåller Dalsland och att Norges kung Magnus III gifter sig med den svenska prinsessan Margareta.

1120-talet
Den Stenkilska ätten utslocknar. De följande hundra åren kännetecknas av hårda tronstrider mellan främst den Erikska och den Sverkerska ätten.

1123
Den norske kungen Sigurd Jorsalefare leder ett korståg mot hedningarna i sydöstra Småland. Han kristnar befolkningen i Kalmartrakten.

1143
Ett cistercienserkloster i Alvastra grundas av Sverker den äldre.

1153
På ett kyrkomöte i Linköping beslutas det att prästernas rättsskydd ska ökas och att skatt ska betalas till påven, den så kallade Peterspenningen. Påvens sändebud Nikolaus Breakspear lägger fram ett förslag om att Sverige ska bli ett eget ärkestift och inte lyda under ärkebiskopen i Lund. Förslaget skjuts på framtiden då svenskarna inte kunde ena sig om ärkebiskopen skulle ha sitt säte i Uppsala eller i Linköping. Samma år slås ett danskt anfall mot Småland tillbaka.

1155-1158
Erik Jedvardsson (den Helige) och biskop Henrik leder ett korståg mot Finland för att kristna finnarna.

1156
Sverker den äldre mördas av sin körsven på väg till julottan i närheten av Alvastra. Troligen låg den danske prinsen Magnus Henriksson bakom dådet.

1160
Erik Jedvardsson stupar i en strid mot den danske prinsen Magnus Henriksson i närheten av Uppsala. Efter sin död dyrkas han som Erik den helige och blir Sveriges skyddshelgon.

1164
Sverige blir ett eget ärkestift med ärkebiskop i Uppsala.

1180
Johanniterorden upprättar det första svenska hospitalet i Eskilstuna för att hjälpa fattiga och sjuka.

1187
Estniska sjörövare bränner ner handelsstaden Sigtuna och slår ihjäl ärkebiskopen i Uppsala.

1200
Sverker den yngre befriar kyrkan från skatt till kronan.

1205-1210
Striderna mellan de Erikska och de Sverkerska ätterna kulminerar med fältslagen vid Älgarås 1205, Lena 1208 och Gestilren 1210. Erik Knutsson fördriver Sverker den yngre och krönts till ny kung, den första kända kungakröningen i Sverige.

1220
Ett svenskt korståg mot Estland misslyckas.

1238-1239
Det andra korståget mot Finland riktas mot de hedniska tavasterna och leds av Birger Jarl och biskop Thomas.

1247
Holmger Knutsson genomför med stöd av de uppländska bönderna ett uppror mot Erik Eriksson. Upproret slås ned i slaget vid Sparrsätra utanför Enköping. De uppländska bönderna bestraffas med tunga skatter.

1248
På kyrkomötet i Skänninge beslutas att de svenska prästerna inte får gifta sig.

1250
Valdemar väljs till kung som den förste av folkungaätten. Hans far Birger Jarl har dock den den egentliga regeringsmakten fram till sin död 1266.

1273
Ärkebiskopens säte flyttas från Gamla Uppsala till Östra Aros som därefter kallas för Uppsala.

1275
Valdemars bröder Magnus Ladulås och Erik gör uppror och fördriver honom till Norge. Magnus Ladulås kröns till kung året efter. Striderna upphör dock inte med det.

1279
I Alsnö stadga fastlås att alla som gör krigstjänst med egen häst och rustning får skattefrihet. Detta innebär att en svensk adel uppstår.

1285
Magnus Ladulås möter på Kalmar slott representanter för Norge och tjugotre hansastäder. En överenskommelse om att Gotland och Visby ska ligga under den svenska kronan sluts.

1288
Öppet krig bryter ut mellan borgarna i Visby och de gotländska bönderna. Magnus Ladulås ingriper och tvingar Visby att underordna sig riket.

1290
Magnus Ladulås dör och hans son Birger är bara tio år gammal. En förmyndarregering ledd av marsken Torgils Knutsson styr riket de följande åtta åren.

1292
Marsken Torgils Knutsson erövrar Karelen och grundar Viborg 1293 under det tredje korståget mot Finland. Långvariga stridigheter mot Novgorod inleds som en följd av korståget.

1306
Håtunaleken. Kung Birger tillfångatas av sina bröder Erik och Valdemar och tvingas dela riket med dessa.

1317
Nyköpings gästabud. Kung Birger hämnas Håtunaleken genom att fängsla sina bröder Erik och Valdemar i Nyköpingshus, där de senare dör. Birger lyckas ena riket igen men blir snart fördriven av sina bröders anhängare.

1319
Magnus Eriksson blir endast tre år gammal vald till kung av Sverige och efterträder sin morfar Håkon V som kung av Norge. En förmyndarregering styr Sverige fram till 1332.

1323
Den första rysk-svenska freden sluts i Nöteborg.

1332
Magnus Eriksson köper Skåne och Blekinge för 34 000 mark. År 1341 köps även Halland. Danmarks kung Valdemar Atterdag erkänner köpet i freden vid Varberg 1343.

1335
Träldomen förbjuds i lag.

1347
Magnus Eriksson utfärdar en för hela riket gemensam landslag och stadslag. Vilka därmed ersätter de gamla landskaps- och stadslagarna.

1348-1351
Magnus Eriksson gör ett korståg mot Ryssland

1350-1351
Sverige härjas av digerdöden.

Till Senmedeltiden