“Greyte pye” (8 pers)



 
Använd en pajform på minst 25 cm i diameter.
Pajdeg tillräckligt mycket för att räcka till 2 sådana pajformar.

450-675 g hackat biffkött (ej färs)
4 ½ msk rött vin
4 ½ msk rödvinsvinäger
½ tsk salt
4 ½ msk svarta vinbär eller korrinter
¼ tsk kanel
¼ tsk ingefära
¼ tsk muskotblomma
1/8 tsk malda nejlikor
1/8 tsk peppar
4-8 kokade äggulor
900-1350 g ben och skinnfri kycklingbröst skuren i bitar
4 ½ msk hackade dadlar
1 nypa saffran
äggvitor till pensling

Förkoka det hackade biffköttet övertäckt i vatten ca 5 min.
Torka och häll ut vatten. (Detta kommer att minska fettinnehållet)
Under tiden, täck pajformen med deg.
Blanda det förkokade köttet med alla övriga ingredienser förutom fågel och äggulor.
Sprid ut hälften av denna blandning i botten på pajskalet. Arrangera sedan ut fågelbitarna över blandningen.
Gör ytterliggare ett lager med köttblandningen och äggulorna skurna i halvor.
Täck över med pajdeg. Pensla pajen med vispade äggvitor. Slitsa för att låta ångan komma ut och baka i ugn i 175 grader C i ca 70 min. Pajskalet ska bli fint brunt.