Tart for an Ember Day/askonsdagstårta (6 pers) - (veganversion)



 
Pajdeg 6 pers:
150 grahamsmjöl
50 g smör (mjölkfritt margarin)
50 g flott (något vegetabiliskt fett)
lite kallt vatten
Knåda ihop ingredienserna och sedan är den klar att använda. I princip kan vilket modernt pajdegsrecept som helst också användas. De har inte förändrats nämnvärt genom historien.

Fyllning:
250 g pajdeg
50 g smör (mjölkfritt margarin)
150 g grovt hackad gul lök
12 hackade färska salviablad el 1 msk torkad salvia
2 nävar färsk persilja
75 g riven ost (veganfärskost)
3 ägg (veganersättning, ev sojamjöl ger klibbig konsistens)
salt, peppar
½ tsk kanel
½ tsk mald ingefära
1 ¾ dl mjölk (soja mjölk)
ev 50 g russin

Gör pajdegen och klä en pajform med ca 30 cm diameter. Förgrädda den.
Gärna fylld med torkade ärtor som du efter gräddningen tar bort.
Smält smöret i en stekpanna och fräs löken tillsammans med de gröna örterna tills allt mjuknar.
Tillsätt ost, ägg, kryddor och mjölk och blanda ordentligt (eller ersätt med stuvning på sojamjölk).
Sätt till russin om du vill och häll allt i pajskalet.
Grädda i en 175 grader ugn i ca 20 min eller tills pajen har höjt sig, är fast och ljusbrun. Servera varm el kall