Hängd färskost



 
1,5 dl grädde
1l filmjölk
1 st grönsaks/höns buljongtärning

En av följande smaksättningar:
  1. 1 vitlöksklyfta och färsk/fryst hackad persilja (användes till bröllopet)/dill
  2. Blandade färska hackade örtkryddor
  3. Malda kryddnejlikor
  4. Riven ingefära
  5. Riven pepparrot
  6. Hela saffranstrådar, lätt söndermortlade
Förbered den valda smaksättningen och låt koka upp tilsammans med grädde och buljongtärning. Tillsätt filmjölken och värm lånsamt under ständig omrörning till massan är alldeles vattnig. Fukta en kökshandduk och lägg i ett durkslag (alt. använd ett flergångs kaffefilter). Häll i ostmassan. Låt rinna av tills den tjocknat lite. Knyt ihop handduken och häng knytet över en skål i kylen. Låt vila ca ett dygn på detta sätt. (Det kan gå snabbare beroende på tätheten i handduken. Kolla själv dåd och då för bra konsistens)