Forntidsbröd



 
(20 bullar och 15 bitar knäckebröd)
Tillagningstid: 4 tim varav 1 tim 40 min jäsning, 15 min i ugn (bullar), 12 min (knäckebröd)
Ugnstemperatur: 225 grader, nedersta falsen (bullar), 250 grader, nedersta falsen (knäckebröd)

4 dl hela vetekorn
1 dl gröna hela linser
1 dl skalad hirs
50g jäst
5 dl vatten
1 dl hela linfrön
2,5 tsk salt
4 dl kornmjöl
8 dl grahamnsmjöl
3-4 dl vetemjöl
(Vi tilsatte även lite honung för att det skulle jäsa bättre)

Lägg vetekorn, linser och hirs i en skål, slå på vatten och låt svälla minst 4-8 tim (eller över natten). Häll grynen i en sil och låt rinna av väl. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt, häll det i bunken och rör om. Tillsätt linfrön, salt, kornmjöl, grahamsmjöl och de blötlagda grynen. Arbeta ihop allt till en deg i 5 min, tillsätt det mesta av vetemjölet under tiden. Arbeta sedan degen ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa 30 min. Arbeta ner den och låt den jäsa ytterligare 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Tillsätt mer mjöl om det behövs. (Fast troligen behövs det INTE. Ta inte för mycket mjöl för då blir brödet torrt) Dela degen mitt itu och gör 20 bullar av den ena hälften. Lägg dem på smord eller bakplåtspappers klädd plåt och låt jäsa under bakduk 20 min. Grädda bullarna i 225 grader ca 15 min. Låt dem svalna mellan bakdukar. Dela den andra deghalvan i 15 bitar och kavla ut dem tunt till runda knäckebröd. Ta eventuellt ut ett hål i mitten med ett litet runt mått. Kavla kärna ut med kruskavel om du har, annars använd vanlig kavel och nagga bröden. Lägg knäckebrödet på smord eller bakplåtspappers klädda plåtar och låt jäsa i 5 min. Grädda knäckebrödet i 250 grader ca 12 min. Vänd brödet och grädda 5 min till så att brödet blir torrt. Låt kallna på galler utan bakduk.