Vinkokta päron i kryddsås


Ca 900 g fasta mogna päron (fina och oskadade)
1 tsk kanel
5 dl rött vin
1 ¼ dl socker
¼ tsk ingefära
1 msk rödvinsvinäger
1 nypa saffran
6-8 hela nejlikor

Förkoka päronen i en stor vattengryta ca 5 minuter. Tag av och skala.
Päronen ser mest attraktiva ut hela.
Blanda kanel och röd vin. Häll det i en teflongryta. Tillsätt socker och värm under omrörning tills sockret har lösts upp.
Välj ett av följande alternativ:
  1. Lägg i päronen i såsen och poachera försiktigt ca 10 minuter, håll såsen precis under sjudnigstemperatur för att förhindra att päronen faller sönder. Tillsätt ingefära, vinäger, saffran och nejlikor i slutet av tillagningsperioden. Låt päronen svalna i såsen.
  2. Sätt päronen i en ugnsfast form tillsammans med övriga ingredieser. Häll såsen över. Täck formen och baka i ugnen i 125 grader C i ca 3 timmar. Vänd på päronen lite då och då.
När päronen har svalnat, lägg över på serveringsfat. Om det är en stor mängd sås, koka ner den lite. Häll såsen över päronen och förvara på en sval plats eller i ett kylskåp, där de håller sig i flera dagar. Servera dem i sin sås.